Prietenia dintre un bărbat şi o femeie

11:51 PM / Posted by Marcus /

Prietenia dintre un bărbat şi o femeie este adeseori mai interesantă decât prietenia dintre doi bărbaţi, sau dintre două femei.

Prieteniile între bărbaţi par să se învârtă mai mereu în jurul unei halbe de bere, a unui meci sau unui comentariu despre femeile "bune" care au trecut prin viaţa noastră. Se mai discută şi despre politică uneori, despre maşini sau despre aparatură HT, despre mici sau mari afaceri, despre noutăţi pe net şi despre un hobby comun. Despre femeia lângă care ne-am trezi în fiecare dimineaţă, dar sântem prea comozi uneori ca să o ţinem lângă noi.

Femeile la rândul lor discută despre iubiri şi despărţiri, reţete de slăbit, vestimentaţie şi cosmetice, nu le ajung banii, vor un job mai bun, dar nu fac nimic să-l obţină, vor un bărbat tandru, dar şi puternic financiar, sau un amant, deşi puţine au curajul să-l aibă.

Pe lângă toate acestea prietenia dintre un bărbat şi o femeie pare mai vie, mai colorată, fiecare încearcă să găsească prin prietenul de sex opus răspunsuri la propriile întrebări şi probleme, dar dintr-un alt unghi. Şi de asemeni, fiecare oferă soluţii celuilalt, interpretări şi puncte de vedere originale, date de cele mai multe ori tocmai de cromozomul acela care ne face să fim diferiţi. E o prietenie complementară. Cei doi se completează şi de multe ori astfel de prietenii sunt mai sincere şi mai trainice.

Dar poate fi zdruncinată o astfel de prietenie? Sigur. Când unul din ei are un partener gelos care nu înţelege natura relaţiei. Dar cel mai puternic este zdruncinată când unul dintre ei, el sau ea, încep să simtă mai mult decât prietenie pentru celălalt. Când apare dragostea.

Am putea să ne întrebăm: dragostea distruge o prietenie? De cele mai multe ori răspunsul este da. Când ea nu mai poate fi ascunsă, sau cand nu se mai vrea ascunsă, strică. Şi nici ascunsă nu e bine să fie pentru că cel ce iubeşte în taină se va simţi nefericit, iar in timp prietenia asta îl va chinui, îl va face să se simtă rău, se va ascunde, nu va mai comunica liber, nu va mai fi sincer, nu va mai zâmbi... Cum să asculţi prietenul/ prietena că-ţi spune de problemele lui/ ei în dragoste când tu eşti implicat sentimental? Ce sfat să-i dai? Să-i spui: lasă... uită... eu sunt aici şi te iubesc?

De fapt cam asta e cea mai bună soluţie: să comunici ce simţi, să discuţi, să explici că prietenia a devenit iubire, că nu mai poţi dormi noaptea, că visezi ziua...

Ce s-ar putea întâmpla? S-ar putea ca şi celălalt să aibă sentimente similare şi atunci toată lumea e fericită. Dar s-ar putea să nu fie aşa... şi de multe ori se pierd acolo prietenii care au fost frumoase...

Oricum ar fi, concluzia generală, în urma discuţiilor avute cu diverse persoane este că de cele mai multe ori când între un barbat şi o femeie intervine atracţia fizică, dragostea şi prietenia dispar sau rămân pe locul doi. Dar am auzit şi de prietenii care au dăinuit peste ani. Oamenii şi-au format familii, dar au rămas prieteni. Nu se mai frecventează ca pe vremuri, dar îşi mai vorbesc. Pe undeva, de-a lungul timpului, el sau ea, şi-au înăbuşit sentimentele şi au preferat să rămână amici. Ştiau ei că uneori dragostea strică.

Din experienţă proprie pot să spun că prieteniile cu femeile îmi sunt cele mai dragi. Mă simt bine în preajma prietenelor mele. Sunt câteva, nu multe... unele mai apropiate, altele cu care vorbesc mai rar din diverse motive care nu ţin mereu de voinţa noastră.

Prietenia noastră este posibilă din cauza felului nostru de a fi. Ne considerăm egali în faţa vieţii, încercăm să vedem ce e interesant în gândurile celuilalt, răstălmăcim opiniile noastre şi cu mintea celuilalt, discutăm despre multe, dar de obicei discutăm spre relaţiile fiecăruia (dacă există), sau despre sex, despre proiectele de viitor, despre întâmplări din trecut, despre visele secrete pe care nu le poţi spune partenerului de viaţă, sau pe care i le spui mai târziu. Am avut şi prieteni care au profitat şi după ce şi-au văzut rezolvate problemele au dispărut. Dar aşa sunt oamenii, fie ei bărbaţi sau femei. Cei care merită, rămân lângă tine la bine şi la greu.

Şi totuşi... mi-aş dori o prietenă pe care să o pot suna noaptea să-i spun că nu pot să dorm... ca imi e dor...

Labels:

0 comments:

Post a Comment