Perceptia subiectiva a timpului in interpretarea Groove

9:59 PM / Posted by Marcus /

Cand esti tanar, zilele trec repede si anii greu. Intensitatea cu care traiesti fiecare moment, lista lunga de dorinte si importanta pe care o dai lucrurilor - toate astea fac ca cele 24 de ore sa para putine. Vrei sa ai 25 de ani, nu 18, vrei sa ai bani si sa faci ce vrei tu. Vrei sa fie maine. Si uiti repede de ieri.

Cand esti batran, zilele trec greu si anii prea repede. Lista zilnica de "to do's" se subtiaza, lucrurile nu mai au demult urgenta si se desprind de calendar, dar anii se simt in lentoarea reactiilor, se vad in pielea patata. Ai vrea sa ai iar 20, 25, caci tu ti-i amintesti ca pe anii fara griji, in care doar "prostiile" contau. Vrei sa fie ieri. Si ti-e teama de maine.

Ce faci insa cand treci de jumatate? (si vestea proasta este ca da, dupa 30 ai cam trecut in a doua jumatate, oricat te-ai da tu leopard viguros). Pe punct de inflexiune, curba vietii tale devine relativa, conceptele sunt tulburi. Pentru unii zilele trec repede si anii la fel de repede. Motoarele lor sunt la turatie maxima, sunt innebuniti de gustul banilor si al succesului, toate reperele lor se construiesc sub forma de obiective "smart", au planuri, obligatii, multe planuri, achizitii de facut, lucruri de strans. "A avea" e definitoriu. Vor confort si fac orice sa-l aiba, nu conteaza nimic altceva. Pentru ceilalti zilele trec incet si anii la fel de incet. Motoarele lor tusesc si dau rateuri - ori si-au consumat prea timpuriu combustibilul, ori n-au stiu de fapt niciodata sa si-l foloseasca. Sunt disperati, dezamagiti de cursa lor de pana acum, se simt nedreptatiti, ghinionisti. Au senzatia ca lor nu li se mai intampla nimic, vor doar sa treaca mai repede etapa asta, sa dea pe fast forward si sa vada daca filmul vietii lor devine mai interesant pe final.

Primii sunt castigatorii. Isi vor petrece pensia in statiuni cu nume exotice si-si vor rasfata reumatismul cu masini luxoase platite din actiunile destept adunate cand erau mai tineri. Nu vor regreta nimic, niciodata. Vor fi castigat privilegiul de a trai pentru azi. Din a doua categorie se nasc inteleptii. Si nebunii.

Labels:

0 comments:

Post a Comment