Despre stud-life abroad si prietenii

2:01 PM / Posted by Marcus /

By popular demand, adica mai mult pentru prietenii mei pe care ii distreaza chestiile pe care le scriu pe tema asta,voi incepe sa dezvolt mai mult situatii/diferente legate de subiectul Romania vs Danemarca.

M-am vazut de multe ori nevoit sa raspund la intrebarea cum e mai bine, sa faci o facultate in afara, sau in Romania? Conteaza pe care din ele le faci? Cum e mai bine? Meditez de multe ori la asta si tocmai mi-am dat seama de o diferenta pe care toata lumea pare sa o ignore: prietenii.

Pe de o parte, in Romania, datorita felului in care este gandit sistemul de invatamant, cei mai buni prieteni ai nostri sunt colegii de grupa sau colegii de an. Ei sunt cei cu care petreci cel mai mult timp, cei cu care copiezi la examene, cei care te ajuta cu teme. Ei sunt cei cu care faci seminarii si laboratoare impreuna, pe care ii cunosti in pauze si cu care incerci sa intelegi tampeniile spuse de laborant. Ai nevoie de ei ca sa supravietuiesti sistemului roman de invatamant. Ai nevoie de ei ca sa treci peste materiile imposibile, plictisitoare si predate uneori de profesori care nu stiu sa le predea. Cu ei te duci la Sighisoara sau la mare in vacanta, cu ei chiulesti de la cursuri ca sa te duci la munte.

Si pentru ca imparti atatea nevoi cu ei, iti devin prietenii cei mai buni, cei pe care simti ca te poti baza la bine si la rau, cei care ti-au dovedit si carora le-ai dovedit afectiunea.

De cealalta parte, in Danemarca sau in alte universitati, iti alegi cursurile. Sistemul intrasigent si incoruptibil promoveaza individualitatea, trebuie sa faci totul singur, sa te descurci, cel mult sa te sfatuiesti cu altii (dar de preferat cu supervisor-ul). Copierea se sanctioneaza cu excludere, atat la teme cat si la examene. Colegii se schimba de la semestru la semestru sau chiar de la curs la curs. Viata individualista incepe mult mai devreme pentru ca, dintr-o data, esti fortat sa te descurci singur, sa inveti singur, sa traiesti singur.

Prietenii pe care ti-i faci in universitatile europene sunt colegii de camin. Cei de pe acelasi etaj cu tine, care dau petreceri. Cu ei imparti mai putine necazuri si poate chiar nu aveti interese comune. Iti sunt mai putin apropiati pentru ca nu ei sunt cei carora le dai parazapezile atunci cand va duceti nepregatiti in Bucegi. Nu ei sunt cei pe care ii ajuti facandu-le rost de teme copiate de la studentii din ani mai mari. Nu mituiti impreuna pe administratora de camin si nici nu va duceti impreuna la 6am sa ocupati locurile ‘bune’ in sala de examen.

Ganditi-va bine la voi, la prietenii vostri, la prietenii prietenilor vostri. Ganditi-va ce anume va leaga de ei, cand v-ati imprietenit, care este prima voastra amintire impreuna. Daca nu sunt colegi de facultate, atunci inseamna ca probabil sunt colegi de liceu sau ca ati facut facultatea in strainatate. :-)


Labels:

1 comments:

Anonymous on June 24, 2007 at 3:02 PM

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

Post a Comment