Nu exista fata urata!

3:05 PM / Posted by Marcus /


M-am hotarat dupa o oarecare ezitare la titlul de mai sus; poate fi cu usurinta luat drept un soi de imbarbatare amabil-formata, o fraza aruncata consolator in vant, si parca vad si mana care bate, familiar si absent, umarul unei adolescente cu fata bantuita de o acnee juvenila, cu sufletul cutreierat de complexe, nitel bondoaca, nitel somnolenta, asigurand-o ca toate fetele sunt, printr-un decret divin si prin forta tineretii, dragute.

Nu e chiar asa si nu are rost sa ne mintim. Daca privim adevarul curajos in fata si daca aruncam si o privire in oglinda, putem destul de usor observa ca harurile fizice nu se impart cu prea multa dreptate pe fata pamantului si ca frumusetea desavarsita nu este chiar bunul de cea mai larga si mai democratica raspandire. O fata a crescut prea putin, tenul uneia este cam tulbure, iar ochii celeilalte sunt prea mici si prea apropiati; o alta fata are nasul prea lung, cealalta are un par ca niste taitei fierti, iar a treia e grasa rau. Am constatat impreuna toate acestea, le-am retinut pe retina si acum va pot spune linistit, fara teama ca voi fi acuzat de demagogie: nu exista fata urata! Exista numai fete care accepta sa fie urate. Exista fete lenese cu ele insele. Exista fete cu spiritul lent, care nu fac efortul de a se cunoaste si de a-si modela obrazul, trupul, mintea conform posibilitatilor si trasaturilor esentiale ale personalitatii lor. Exista fete care se lasa, cu spiritul flasc, in voia sortii. Ele, da, ele pot fi urate. O merita. Un scriitor francez, Paul Guth, preocupat de psihologia si de estetica feminina, remarca nu de mult, cu un soi de voluptate a pesimismului, ca " civilizatia secolului nostru a reusit a reusit sa starpeasca prostia omeneasca", dar se dadea batut si recunostea ca " in schimb a fost ucisa uratenia. Astazi nu se mai poate vorbi de femei iremediabil urate: ingrijirile estetice ii permit fiecareia sa-si descopere si sa-si sublinieze originalitatea. "

Ingrijirile estetice, desigur, adica cele de cosmetica, de alimentatie si de cultura fizica. Dar frumusetea nu vine numai din afara, desi aici se constata cel mai usor si are efectul de seductie cel mai prompt, ci si dinauntru, din farmecul inteligentei si al spiritului, din caldura si delicatetea inimii. Nu zambiti neincrezatori, gata sa credeti ca iar vin cu consolari prefabricate. Stralucirea interioara nu este o simpla vorba, un simplu pansament psihic aplicat peste un obraz imperfect. Ascultati-l pe Tudor Vianu: " Putem gasi frumos pe un om intai din pricina vitalitatii lui, care o stiumuleaza pe a noastra. Incantarea pe care prezenta unui astfel de exemplar ne-o inspira contine in sine ceva din increderea si siguranta pe care o trezeste in noi societatea cu orice fiinta robusta si optimista...Cineva ne poate parea frumoasa si din pricina valorilor intelectuale sau morale indicate de fizionomia ei. Gasim frumos ... pe femeia sau barbatul din ale caror trasaturi ne vorbesc bunavointa fata de oameni, blandetea si gingasia. Niciodata in aceste imprejurari nu recunoastem frumusetea omului din pricina unor calitati estetice. "

Gandurile acestea, adanci, armonioase, echilibrate, care vin odata cu intelepciunea varstei, le oferim spre meditatie tinerelor fete; dar in adolescenta, trebuie sa recunoastem, totul - si mai ales autocunoasterea - porneste de la oglinda ... right ?

Labels: ,

1 comments:

Cristina Iacob on May 22, 2009 at 3:02 PM

Buna,

uite, din cate inteleg, esti prin Danemarca. Pentru un articol (lucrez in Romania, in presa scrisa), am neaparata nevoie sa gasesc un om de afaceri roman cu afaceri acolo. Ma poti ajuta?

daca da, te rog, scrie-mi pe baracri@yahoo.com si iti pot da mai multe detalii

iti multumesc si succes acolo!

Cristina Iacob

Post a Comment