Jurnalul calatoriei in Copenhaga

11:04 AM / Posted by Marcus /

Cea mai mare aventura de pana acum a fost excursia de 3 zile in Copenhaga. Am plecat din Horsens vineri pe 18 mai 2007 cu trenul IC la 06:00 am. Am ajuns in Copenhaga la ora 09:00 dimineata . . . iar peste 15 minute am ajuns in cea mai frumoasa capitala nordica, sau cel putin asa spun romanii din Scandinavia. La Oslo ploua enorm de mult, iar vremea este inchisa majoritatea timpului, gen Edinborough. La Stockholm nu am ajuns inca dar din auzite, Copenhaga ar avea mult mai mult din spiritul european decat capitala Suediei.
Cand am ajuns vremea nu era grozava, dar macar nu ploua, iar celelalte 2 zile au fost splendide. De la gara te intampina Tivoli Gardens, printre cele mai renumite parcuri din Europa, si pe buna dreptate, intrucat am intrat Duminica, pe 20, si am vazut cum e.
A fost bine ca nu am avut o valiza prea mare cu mine, care sa ma chinuie si sa ma istoveasca la fel ca in Anglia la Londra in 2005. Am intrat la un punct de informare turistica de unde am luat harti color si ceva pliante. De-acolo mi-am reconfirmat rezervarea la hostel, ca eram in intarziere si nu vroiam sa caut altceva, stiind ca acolo e cel mai ieftin si aveam acces privilegiat in multe zone ale orasului.
Intre timp a inceput sa bureze, dar nu a facut decat sa racoreasca atmosfera.
Inarmat cu harta marcata in mana, vointa si curaj am luat-o pe jos spre hotelul Sleep-in-Heaven. Datorita ploii si vremii inchise drumul mi s-a parut putin lung si greu, dar dupa 20 de minute de cautari prudente, in sensul ca m-am uitat de 3 ori pe harta si apoi am pasit, am ajuns la hostel.
Dupa cum scria si pe site, nu se oferea lux, ci doar bed si optional breakfast. Am primit un pat la capatul coridorului, aproape de dusuri, la etajul 3, etajul de paturi, care erau suprapuse cate 3. Am ocupat patul cel mai apropiat de geam si sa fiu "on top". La "parter" era un sud-african, alb, venit la o conferinta.
M-am nutrit si m-am culcat ca eram terminat dupa drum, iar vremea cerea somn. Pe la 18:30 am facut ochi, dush si prieteni, 6 americance si 2 americani cu care am stat toata seara si toata noaptea. Fetele erau studente in Goteborg si erau venite pentru weekend. Am jucat carti si am baut bere buna, blonda si bruna. Spre miezul noptii am plecat intr-un club - foarte mare, pe 2 niveluri, super amenajat, cele mai frumoase fete si bere accesibila. Cu muzica a fost mai urat. Cu toate ca erau 2 ringuri de dans si muzica diferita a fost putin dezamagitor. Intr-un loc se auzea house, iar in altul danish rap.
Dupa vreo 3 ore de conversatie, beri si putin dans am plecat. Pe drum spre casa, mi-am amintit ca si la Londra tot cu americance am stat in camera. Inca imi amintesc de Magnolia si de Sharon care avea bunici unguri si mi-a spus ca a fost odata in romania. Oare de ce cand calatoresc singur ma intalnesc cu americance. . . care este scopul ??? E un scop si in asta ca deja e a doua oara.
Ahhh, era sa uit, multumesc celor care nu au uitat sa imi trimita sms dupa meciul sezonului pt UTA. Am primit multe mesaje si m-au facut sa ma bucur si mai tare de mica mea vacanta la copenhaga.
Cu greu, pe la 10, sambata dimineata m-am trezit. Urma o zi lunga de mers, vizitat, si mancat pana la refuz.
Copenhaga e un oras mare, aglomerat, masini multe, puternice, viteza, biciclete mai multe decat in Amsterdam, magazine, restaurante, fast-food-uri la fiecare pas si fete frumoase, autobuze cu 2 etaje, pe care le-am mai incercat si la Londra. Cu double-decker-urile ai o senzatie care iti produce emotie, fiind deasupra soferului iar la fiecare oprire abia mai zaresti masina din fata autobuzului si crezi ca e imposibil sa nu o fi lovit, nu mai zic nimic de viteza cu care mergeau.
Vremea a continuat sa fie inchis pana la amiaza si a plouat sanatos vreo jumatate de ora. In timpul asta ne-am adapostit intr-un magazin, unde fetele au spart ceva bani pe nimicuri, mai putin pe o umbrela care ar fi putut fi folositoare. Am vizitat un muzeu imens cu pavilioane de pe toate continentele, am facut poze inauntru si pe strazi.
De atata mers am flamanzit si cu greu ne-am decis unde sa mancam. Ni s-a pus de un restaurant grecesc unde sa mancam cat poti de o suma mica de bani, cam 4 euro, daca ajungeai pana la ora 17. Ne-am incadrat in timp si asa a fost. Am fost rasplatiti cu atat de multa mancare buna si diversa, incat am uitat de kilogramele acumulate in romania. Am luat din toate fripturile, de miel, porc, pui sarmale, chiftele, salate, prajituri, ananas, pepene. Americancele nu s-au lasat nici ele mai prejos si au schimbat si ele multe farfurii.
Abia miscandu-ne ne-am reluat mersul, de data asta spre port unde am luat un vaporas pentru croaziera de o ora prin port. Am vazut multe, lucruri care se descriu bine uitandu-ma la poze: cheiurile, yacht-urile, cladirile, statuile, zecile de poduri joase pe sub care am trecut. Lucruri care mi-au ramas in minte si pe pelicula: diamantul negru - o cladire din sticla si fier vopsit in negru, noua cladire a operei - constructie imensa, in care predomina ferestrele si vederea spre mare in spatele scenei, o fregata transformata in muzeu, un vas apartinand casei regale, sediul principal al Mæerk Sealand si noile cladiri in constructie, cel mai nou cartier de locuinte din Copenhaga, cu pereti din sticla, super scumpe dupa spusele ghidei, un terminal Viking Line si bineinteles Mica Sirena, pe care am revazut-o si de aproape dupa ce am terminat cu vaporasul. Vremea se facuse grozava si era perfecta pentru umblat. Am mers pe malul marii spre Mica Sirena si mare ne-a fost rasplata cand am ajuns, ca e tare frumoasa si dezbracata. Ne-am facut poze cu ea si ne-am lins ranile de atata mers. Am mai fost la Palatul Regal, unde am prins ceremonia de schimbare a garzilor, numai ca aici in Danemarca este deja o formalitate, nu un spectacol cum am vazut la Buckingham Palace la Londra, sau in Stockholm de unde imi transmite Raluca, o aradeanca nascuta in Suedia :) de 19 ani deja. Cu totii o stiti pe frumoasa Raluca (funnygirl) :))))
Am vrut sa vedem si gradina botanica dar am ajuns prea tarziu si era inchis.
Spre seara am ajuns acasa , am mai mancat la un fast-food o shaorma de vita autentica, intrucat multi arabi sunt in orasul asta (tara also) si multi au mici restaurante sau magazine.
Planificasem sa mergem la o petrecere si in acea noapte, numai ca ne-am intors repede acasa. Fetele nu au fost multumite ca petrecerea nu s-a mai tinut pe vapor ci intr-un double-decker si nu se merita, ca bani cheltuiti.
Duminica, ultima zi, am avut program solitar, separat fata de fete. De dimineata am mers in supermarket pentru cumparaturi - preturile la preparate din carne si bere mici, nu mai zic ca nu exista monopoluri gen alcool sau tigari. Bere ieftina era si in 7Eleven, o retea atat de extinsa incat aproape ca vedeai altul din cel in care te aflai.
Dupa cum aflasem de la alti oameni cazati la hostel la muzeul Carslberg, una ca era intrarea libera, mai dadeau si 2 beri gratis. Am pornit-o intr-acolo, iar pe drum am gasit o bicicleta abandonata, dintre cele gratis pentru turisti, in care introduceai o moneda si o recuperai cand o legai la loc. Am ajuns la Carlsberg si am ramas impresionat de tot ce am vazut acolo. Inclusiv berile care le-am degustat ... "probably the best beer in the world".
Dupa Carlsberg muzeu a urmat Tivoli Gardens. Am petrecut vreo 2.5 ore acolo plimbandu-ma in jurul lacului, printre flori, fantani arteziene, masini de distractie, restaurante cu bucatarii diverse, standuri de bomboane, prajituri, fast-food-uri si multe altele. Cel mai mult mi-a placut cu roller-coaster-ul: 2 loop-uri verticale, uriase de 360 de grade, un loop orizontal si zone de acceleratie maxima si zone de revenire din lesin. A fost o experienta de neuitat. Pe scena in aer liber a inceput un spectacol in care debutau multi in ale dansului, cantecului sau jongleriei.
Cu tristete am parasit parcul si m-am intors la hostel de unde urma sa imi i-au ramas bun de la fete (maybe we´ll meet eachother again and I hope sometime soon) si sa pregatesc plecarea spre casa. Am ajuns in Horsens luni noaptea la ora 2 bucuros ca sunt acasa, dar trist ca o aventura si o experienta atat de frumoasa lua sfarsit.

0 comments:

Post a Comment