Ce este libertatea? Este o notiune relativa in functie de zona geografică ?

12:09 PM / Posted by Marcus /

Libertatea este cea mai frumoasa iluzie.Iti doresti sa faci ce vrei , dar cine este acel “eu” care vrea sa fie liber?Instinctele, educatia parintilor sau a societatii,personalitatea ta cu diferitele posibilitati virtuale dar inscrise intr-un tipar dat?Dar totuşi fără iluzii nu am putea trăi!

nu chiar…libertatea e ceve ce te face sa te rupi intr-un fel e lumea reala, si libertatea e de mai multe feluri, poti sa fii liber de multe lucruri da in alte sensuri…libertatea e o notiune relativa in functie de persoana si ce isi doreste ea de la libertate

libertatea este cu siguranta relativa dar nu cred ca depinde de pozitia geografica.fiecare dintre noi vedem altfel notiunea,fiecare dintre noi ne punem piedici in calea libertatii noastre.libertatea incepe si se termina acolo unde vrei tu:D

Libertatea e limita pe care o poti “atinge” cu unul din “organele” de perceptie functie de “dorintele” sau “necesitatile” temporale. Printre organele de perceptie cunoscute pot mentiona in mod special visul. Despre cele inca necunoscute las altora libertatea de a le descoperi.

De ce temporale? Pentru ca uneori libertatea de a avea ce manca e mai mare decit libertatea de a iubi.
Pozitia geografica conteaza deci pentru acele libertati care implica dimensiunea de mediu. Exemplu: la Polul Nord libertatea e mai “calda”.

cred ca libertatea tine de latura interioara a fiecarui individ , dac est nefericit nu ai cum sa fii liber ,mereu te macina ceva , viata are multe prapastii , in viata vom fii multumiti dar niciodata fericiti , treb s aavem incredere in noi si s aramanem totusi oameni chiar dac altii sunt cruzi. asta e parerea mea

se intampla ca eu am nevoie de mai putina libertate ca unii, dar sa ma simt totusi mai liber ca ei.
se intampla si invers.
deci nu stim.
libertate=proprietate. de materiale, de imateriale, de idei, de emotii, de dorinte, de realizari, de oooorice.
deci stim?

Iata ce intrebare pune Larry David (co-creator Seinfeld): Cine este mai liber? Barbatul insurat din America sau barbatul single din China comunista?
:)

Libertatea e un fapt personal, după mine,care îl priveşte pe cel conştient de ea; de aceea nu cred că ţine de poziţia geografică, cît mai ales de deschiderea celui în cauză(care poate călători, cunoaşte îndeaproape alte culturi).

libertatea este o dorinta arzzatoare care nu multi o au. Dar totusi ca sa traiesti in viatza trebuie sa muncesti. Trebuie sa vezi mult mai departe decat ce pot sa vada alti oameni.

Miile de definitii si idei despre Libertate spun fie ca e universala ca idee (traiasca domnu Platon cu ideile lui cu I mare, aici L mare) altii ca e relativa…whatever

Eu cred ca libertatea inseamna sa nu faci rau altora si nici altii sa nu -ti faca tie

Mi se pare ca libertatea tine de pozitia geografica in aceeasi masura in care pozitia geografica tine de puterea financiara.

Culmea e ca esti mai liber sa gandesti daca nu-ti sta gandul la bani si in acelasi timp mai putin liber in actiune.Parerea mea…

Libertatea ta (de acţiune) se termină acolo unde începe libertatea celorlalţi. Geografic vorbind

Atata vreme cat va exista un excrement arogant care sa se creada mai bun decat altul pt ca el are bani sau pentru ca pozitia lui pe scara sociala ii acorda avantaje asupra ta pe care el le foloseste spre satisfactia proprie, atata vreme cat nu vei putea sa vorbesti sincer despre o problema pentru ca te temi ca statul iti va pune un pumn in gura, nu vei fi liber. Momentan - nu suntem liberi. Libertatea in societatea noastra e o chestie legata de democratie si cum democratia e o utopie, notiunea de libertate in societatea actuala e o utopie.

Conform definitiei libertatea este posibilitatea de a actiona dupa propria vointa,dorinta sau credinta dar automat ca ea este strict determinata de societatea in care traiesti.Nu poti fi liber in totalitate,si nu pentru ca ti se ingradeste libertatea fortat dar pentru ca viata intr-o societate impune respect fata de cei din jur.Astfel ca,da,ajunge sa fie o notiune relativa in functie de “pozitia geografica”.

Normal. Exista diferente mari intre libertatea de campie, libertatea de deal si libertatea de podis.
:)
Seriously speaking now, nu stiu sa se fi descoperit vreo corelatie statistica intre gradul de libertate de care se bucura populatia globului si distanta fata de Greenwich… Mai studiez problema.
Acum, probabil intrebarea era daca libertatea trebuie evaluata diferit in functie de gradul de dezvoltare economica si de regimul politic al tarii. Daca pe spaniol tre’ sa-l lasam liber ca deh, neam latin, in timp ce chinezul trebuie tinut din scurt, ce-i trebuie lui libertate, n-are decat sa se revolte ca-l aranjam noi, un chinez in plus sau in minus tot acolo e.
Deci nu.
Idealul de libertate spre care tindem e unul: sa nu decida altul in locul tau. Nu vad ce treaba ar avea geografia in chestiunea in discutie. Faptul ca, in practica, libertatea din unele tari e ingradita tine de regimul politic si e condamnabil.

Vreau să cred că libertatea nu are legătură cu poziţia geografică. Vreau să cred că se numeşte om liber nu acela care nu este închis, ci acela care îndrăzneşte să vadă mai departe de ceea ce i se arată.

2 comments:

Anonymous on May 16, 2007 at 2:25 PM

Ioan 8:32-36

Comment by Marcus on May 17, 2007 at 9:05 PM

da. am citit. multumesc de verset, foarte frumos si foarte adevarat: "The truth will set you free..."

Post a Comment