Nobody wanna see us

2:03 AM / Posted by Marcus /

(cu gaska la Sunny Beach anul trecut)


A inceput sezonul concediilor, ceea ce inseamna ca un procent insemnat din populatie a tuns-o din tara.

Orasele sunt un pic mai descongestionate la trafic, poate cu exceptia Timisoarei, care continua sa fie o urbe haotica, detinand recordul continental la santiere deschise si ramase asa. Pe timisoreni, aradeni ori resiteni ii poti gasi, insa, imediat dupa frontiera ungara, ba la Szeged, la cumparaturi, ba la Gyula, la strand, ba la Oroszhaza la o bere...


Pe cei un pic mai hotarati ii prinzi pe te miri ce autostrada, gonind spre Coasta de Azur sau spre orice alta coasta europeana bine garnisita turistic. Vamile sunt pline de romani pe ambele sensuri, intrare-iesire. Ceea ce, sa recunoastem, e cam straniu. Daca tot noi plecam si tot noi ne intoarcem, cine naiba ne mai viziteaza?

Studiind in detaliu aceasta problema, biroul de statistica al UE, numit Eurostat, e in masura sa ne dea un raspuns edificator: nimeni. Din toate tarile care compun Uniunea Europeana, Romania este cea mai nevizitata. Cu toate ca Litoralul, Delta Dunarii, statiunile montane sau chiar Sibiul - Capitala Culturala Europeana, par a fi destinatii ademenitoare pentru turistii straini, procentul celor care chiar se decid sa rupa pisica si sa vina la noi e aproape zero. Si asta nu de azi, de ieri, ci chiar de alaltaieri.

Potrivit informatiilor date de biroul de statistica european, tara noastra a inregistrat anul trecut cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana a numarului de nopti petrecute de nerezidenti in unitati de cazare. Iar anul acesta, „trendul“ e acelasi. Datele Eurostat mai arata ca veniturile provenite de la turistii straini sunt de peste sase ori mai scazute in tara noastra decat in Bulgaria. In ansamblu, la turism inregistram o scadere de 14,4%, in timp ce la nivelul UE se inregistreaza o crestere medie de 4,7%.

Mergem, cum s-ar zice, impotriva logicii. Toata lumea creste, noi scadem. Dar tocmai aici se afla specificul nostru national. Si, probabil, in curand valuri de turisti occidentali vor sosi ca sa vada ultima minune a stiintelor administratiei mondiale, anume cum poti sa ai absolut totul si sa fii in stare de faliment. Iar cand turismul romanesc va fi doar o amintire, atunci mari savanti vor cerceta acest fenomen, constatand ca el n-ar fi fost posibil nicaieri in lume, decat in Romania.

Eu vara asta sunt in Bulgaria la Golden Sands cu gashka . . . (daneza) Am atasat un film de prezentare de anul trecut facut de firma care se ocupa de vcanata noastra in Bg - "Ung rejs" si daca mergeti in vacanta ... distrativa si voi ca danezii (adica daca consumati prea multa bere, incepeti sa va dezbracati loool) si bucurati-va de vacanta asta la maxim ...



Labels: ,

0 comments:

Post a Comment