Despre atitudine

2:42 PM / Posted by Marcus /

Nevoile primare ale oamenilor se considera a fi:

1. Sanatatea
2. Banii (prin intermediul carora obtinem alimente, adapost, imbracaminte si distractii)
3. Dragostea

Unul din modurile de a atinge aceste obiective este sa fii bogat si prosper, cred eu. Dupa cum exista oameni bogati si oameni saraci, tot asa, exista tari bogate si tari sarace. Diferenta intre tarile sarace si tarile bogate nu consta in vechimea lor. Acest fapt poate fi dovedit daca dam ca exemplu tari precum India sau Egiptul, care exista de mii de ani, dar sunt sarace. Spre deosebire de acestea, sunt tari ca Australia sau Noua Zeelanda, care pana in urma cu mai putin de 150 de ani erau necunoscute, iar astazi sunt tari dezvoltate si bogate. Diferenta intre tarile bogate si cele sarace nu este legata de resursele naturale pe care acestea le poseda.
De exemplu, Japonia, care are un teritoriu mic si muntos, care nu este deloc potrivit nici agriculturii si nici cresterii vitelor, si nici nu are petrol sau minereuri, dar este a doua putere economica mondiala. Teritoriul sau este ca o mare fabrica plutitoare care importa materie prima din toata lumea, o prelucreaza, iar produsul rezultat este exportat apoi in toata lumea si uite asa, se acumuleaza bogatia ...
Mai avem si exemplul Elvetiei, tara fara acces la mare, dar care detine una din cele mai mari flote maritime din lume. Care nu are cacao, dar are ciocolata cea mai buna din lume. Care in putinii ei kilometrii patrati creste vite si permite cultura doar 4 luni pe an, deoarece in restul timpului este foarte frig. Care are cele mai bune produse lactate din Europa. Si care, ca si Japonia, nu are materii prime, dar exporta produse de o calitate greu de intrecut. O tara pe care siguranta, ordinea si munca au transformat-o in "casa de bani" a lumii...

... si nu este nici inteligenta oamenilor cea care face diferenta intre bogatie si saracie ...

Acest fapt este demonstrat de studentii din tarile sarace care studiaza in tarile bogate si obtin rezultate excelente in educatia lor. Un alt exemplu poate fi vazut la managerii din tarile occidentale care ne viziteaza tare. Vorbind cu ei ne putem da seama ca nu exista nici o diferenta intelectuala notabila.

In sfarsit, putem spune ca nici rasa nu face diferenta intre bogati si saraci ...

In tarile Europei Occidentale putem vedea cum "lenesii" (hispanici sau africani) demonstreaza ca ei sunt forta productiva in aceste tari.

Si atunci?
Ce face diferenta?

ATITUDINEA oamenilor face diferenta. Studiind comportamentul persoanelor din tarile bogate, descoperim ca marea parte a populatiei respecta urmatoarele reguli (ordinea nu este importanta):

1. Etica
2. Ordinea si curatenia
3. Integritatea si cinstea
4. Punctualitatea
5. Responsabilitatea
6. Dorinta de perfectionare
7. Respectul pentru legi si regulamente
8. Respectul pentru drepturile celorlalti
9. Dragostea pentru munca (pasiunea)
10. Efortul pentru a face economii si cheltuiala cu chibzuinta

Are Romania nevoie de alte legi? nu ar fi oare de ajuns sa respectam cu totii aceste 10 reguli simple ?
In tarile sarace, numai o mica parte (nesemnificativa) din populatie se conduce dupa regulile acestea in viata de zi cu zi. Nu suntem saraci din cauza ca tara noastra n-are resurse naturale sau fiindca natura este cruda cu noi ... Suntem saraci pur si simplu din cauza atitutidinii noastre.
Ne lipseste caracterul pentru a ne comporta dupa aceste principii de baza ale functionarii societatii. Daca asteptam ca Guvernul sa ne rezolve problemele noastre, vom astepta toata viata. O atentie deosebita acordata faptelor noastre, impreuna cu schimbarea de atitudine pot semnifica intrarea tarii noastre pe drumul progresului si bunastarii. Valorile acestea vor anima fiecare proces de schimbare pe care il impulsionam, fiecare obiectiv care-l vom atinge, si in principal stilul de viata care-l vom avea.

Impreuna reusim sa modelam o tara mai buna :)
Labels:

2 comments:

Comment by Hellene on July 29, 2007 at 11:01 AM

Mda...bine grait. Problema insa e ca nu toti pot fi educati. :(

Anonymous on July 29, 2007 at 6:04 PM

dar ii putem influenta, nu-i asa ?!

Post a Comment