Multi someri

10:38 AM / Posted by Marcus /

Autoritatile anuntau ieri ca numarul somerilor a doborat un nou record. Oficial, sunt inregistrate peste 762.000 de persoane, echivalentul unei rate a somajului de 8,3%. Dintre acestia, mai mult de 650.000 provin din mediul privat. Pentru comparatie, in februarie 2009 rata somajului era de 5,3%.

Firmele au resimtit criza din plin, generand majoritatea somerilor inregistrati in statisticile oficiale, in timp ce statul a incercat sa pastreze locurile de munca ale bugetarilor.

Din pacate, distractia abia acum incepe. La inceputul lunii ianuarie, ministrul Muncii si al Finantelor scapau pe piata muncii o veste foarte proasta: vor fi disponibilizati 100.000 de buge­tari in cursul lui 2010. Premierul le-a atras atentia ca nu este indicat sa avansezi astfel de cifre asa, de la inceputul man­datului. Pentru ca nu s-au potolit, vorbaretii au fost amenintati cu remanierea.

Intrebarea este daca cei doi ministri s-au trezit vorbind ori se bazau pe cifre reale. Pe 27 ianuarie, seful FMI estima ca Romania va avea un milion de someri pana la sfarsitul lui 2010. Apoi, indiferent daca celor doi le-a fost bagat pumnul pe gat, disponibilizarile colective au inceput: 10.300 de cefe­risti vor fi dati afara pana la sfarsitul lunii aprilie. Ieri au primit preavizul mai mult de 4.000. Chiar si fara „ajutor” din partea guvernului, numarul somerilor creste vertiginos. In fiecare zi sunt concediati, in medie, 850 de angajati cu acte in regula.

Socoteala e simpla: nu face bine la imaginea guvernului sa dai o veste atat de proasta: 100.000 de disponibilizati dintr-o data. Mai bine imparti marea veste proasta in mai multe vesti mici: 10.000 de ceferisti, 15.000 de profesori, 18.000 de angajati de la Administratie si Interne si asa mai departe.

Pe de alta parte, cifrele oficiale ar trebui puse serios sub semnul intrebarii. 762.000 de someri oficiali nu inseamna ca 762.000 de romani nu au loc de munca. De fapt sunt mult mai multi. Un somer oficial trebuie sa existe in evidentele ANOFM. Mai exista somerii neoficiali, precum cei care au fost dati afara, dar nu au carte de munca. Mai exista somerii se­mio­ficiali, care au iesit din evidentele ANOFM, dar nu si-au gasit un loc de munca - nici acestia nu sunt luati in calcul.

Chiar si statisticile oficiale sunt cosmetizate. In total, in 2009 au devenit someri cu acte in regula 1,1 milioane de romani. Numai din disponibilizari colective si absolventi care nu si-au gasit o slujba dupa terminarea studiilor au rezultat peste 800.000 de someri. Aproximativ 762.000 de persoane au iesit din sistemul oficial de somaj in 2009, dintre care doar 352.000 gasindu-si un loc de munca prin intermediul ANOFM.

Singurele masuri promovate de guvern pentru stavilirea va­lului se refera la somajul tehnic si la scutirea de la plata CAS a firmelor care angajeaza someri. Firmele trebuie sa indepli­neas­ca prea multe conditii pentru a beneficia de scutire, iar somajul tehnic nu face decat sa amane deznodamantul. Sunt doua masuri prea slabe si care vin prea tarziu.

In ultimul an, gu­vernul Boc unu, doi, trei si patru a reusit sa adopte doar masuri antie­co­nomice precum impozitul forfetar, impozitul minim, elimi­na­rea impozitului de 3% pentru microintreprinderi, acapa­rarea fi­nantarilor bancare, cresterea nesimtita a cheltuielilor buge­tare si taierea investitiilor in infrastructura.

Labels: